M-Sport Ford Puma Hybrid WRC győzelme Monte Carloban

2022. 01. 31.

Le Maestro és az M-Sport Ford Puma Hybrid WRC győzelme Monte Carloban

Monte Carlo 2022. január 23. - Sébastien Loeb és Isabelle Galmiche az M-Sport Ford World Rally Team színeiben hatalmas győzelmet aratott a Monte Carlo Rally utolsó szakaszán.

Sébastien Loeb és Isabelle Galmiche

A Ford és az M-Sport közös csapata, mely múlt héten ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, álomba illő dupla dobogós győzelemmel indította a 2022-es WRC szereplését. A vadonatúj Ford Puma Hybrid Rally1 versenyautók bemutatkozója nem is sikerülhetett volna jobban, hisz Loeb és Galmiche győzelme mellett a Craig Breen, Paul Nagle páros a harmadik helyen végzett összetettben.

Ford és az M-Sport közös csapata

Összesen hat szakaszgyőzelemmel, melyből négyet rendkívül szoros versenyben szerzett, Loeb visszatérése a Puma WRC volánja mögött káprázatos volt az első perctől az utolsóig.

Loeb, aki a vasárnapi futamot még 21.5 másodperces hátrányból várta Ogier mögött, rögtön a nyitó szakaszon 1.1 másodpercet faragott ebből a hátrányból. Bár Ogier vissza tudott vágni a második szakaszon és 4.6 másodperccel növelte előnyét, a később az SS16-on elszenvedett defekt miatt Loeb előnye 9.5 másodpercre nőtt a végső szakasz előtt. Loeb, Le Maestro megőrizve hidegvérét, és ismét megcsillantva tehetségét az utolsó szakaszon megszerezte az első hybrid autós győzelmét.

Puma WRC

A navigátor Isabelle Galmiche számára ez volt az első WRC esemény Loeb oldalán, és ezzel a briliáns győzelemmel ő lett az első női navigátor, aki az elmúlt 25 évben nyerni tudott a WRC történetében.

Az M-Sport Ford World Rally Team jelenleg vezeti a gyártói ranglistát, Ford Puma Hybrid Rally1 versenyautói pedig dominálták a monte carlo-i versenyt, hisz a Loeb-Galmiche páros győzelme és Breen–Nagle harmadik helye mellett a Gus Greensmith- Jonas Andersson páros az ötödik helyen zárta az eseményt.

Ford Puma Hybrid Rally1

Greensmith teljesítményét egy defekt és némi technikai probléma árnyékolta be, melyek miatt értékes másodperceket veszített vasárnap, de a fiatal britnek sikerült visszaküzdenie magát az utolsó szakaszra. Greensmith nagy pillanata kétségkívül a pénteki SS7 szakasz volt, ahol 1.5 másodpercet hozott Neuville-n, és megszerezte a csapat 5. szakaszgyőzelmét azon a napon.

Adrien Fourmaux-nak sajnos nem alakult ilyen szerencsésen a hétvége, hisz az SS3 szakaszon péntek reggel elszenvedett balesete beárnyékolta későbbi szereplését.

SS3 szakasz

Sébastien Loeb, a versenyt értékelve így nyilatkozott: “Igazán boldog vagyok. Nem vártam túl sokat. Mikor megérkeztem, nem igazán tudtam, mire számíthatok. A célom az volt, hogy megtaláljam a jó ütemet, és tartani tudjam a ritmust az élen haladókkal. A végeredmény minden várakozásomat felülmúlta!”

“Tíz éve volt az utolsó bajnoki győzelmem, azóta nem túl sok rally futamon indultam. Az, hogy még mindig a topon vagyok, és így tudok versenyezni, boldogsággal tölt el. Természetesen Isabell is remekelt a hétvégén. Az új autóról jók voltak a tapasztalataim, rögtön az első teszten, és ez is magabiztossá tett. Köszönöm az egész csapatnak azt a rendkívüli munkát, amit ennek az autónak a felkészítésére fordítottak! "

Sébastien Loeb


M-Sport Ford Puma Hybrid WRC győzelme Monte Carloban

A Ford első elektromos hajtású versenyautója, az M‑Sport Ford Puma Hybrid Rally1 hibrid rendszere ugyanazon az elven működik, mint a versenygép alapjául szolgáló közúti Puma EcoBoost Hybrid hajtása1. A fékezés és egyenletes haladás közben egyébként veszendőbe menő mozgási energiát az új generációs hibrid hajtáslánc elektromos árammá alakítja, amit a 3,9 kWh kapacitású akkumulátor tárol. Ez az energia arra szolgál, hogy többletteljesítménnyel támogassa az 1,6 literes EcoBoost turbómotor működését; az elektromos rásegítés több alkalommal is három másodpercen át tartó, mintegy 100 kW-ra rúgó teljesítménylöketet jelent.

A kifinomult plug-in hibrid hajtás ugyanakkor arra is alkalmas, hogy az autó károsanyag-kibocsátás nélkül, kizárólag a villanymotor erejével haladjon át a falvakon, városokon, a szervizállomásokon és az egyes versenyszakaszok között. Az akkumulátor a kijelölt szerviz pontokon külső áramforrásról is feltölthető, méghozzá alig 25 perc alatt.

hybrid autós győzelem

A FIA WRC Rally1 kategória versenyzői a 2022-es évadban már kőolajszármazék-mentes üzemanyagot használnak; a szintetikus és bio alkotóelemekből összeállított hajtóanyag 100 százalékban fenntartható forrásokból származik.

M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 műszaki adatok:

HajtóműBelsőégésű motorFord 1.6 EcoBoost turbótöltésű,
soros négyhengeres benzinmotor
Max. teljesítmény: 380 LE


Max. forgatónyomaték: 420 Nm


Szűkítő: 36 mm

Akkumulátoros elektromos rendszer
Max. rásegítés: 100 kW

Max. energia-visszanyerés: 30 kW


A rásegítés leghosszabb időtartama: 3 másodperc


Max. energiatöbblet gyorsításonként:
250 kJ (a FIA által meghatározva
a szakasz hossza és az útburkolat fajtája alapján)


Tömeg: 95 kg


Hűtés: Folyadék- és léghűtés


A benzinmotor és az elektromos rendszer együttes adatai
Max. teljesítmény: > 500 LE
Max. forgatónyomaték: > 500 Nm


Erőátvitel
Ötfokozatú szekvenciális
manuális sebességváltó

50/50 arányú nyomatékmegosztású négykerékhajtás


Elöl és hátul mechanikus, részlegesen önzáró differenciálművek


Zárható középső differenciálmű


Kéttárcsás, szinterezett kuplung


Fékek


Aszfalt: mm-es, léghűtésű féktárcsák
Murva: 300 mm-es,
léghűtésű féktárcsák

Négydugattyús féknyergek


Teljesítmény

Gyorsulás aszfalton és murván: kb.

3,2 másodperc 0-100 km/órára


Méretek és tömegek
Legkisebb tömeg: 1260 kg

Tengelytávolság: 2600 mm


Kapcsolat elérhetőség

A Ford Motor Company

A Ford Motor Company globális vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. A vállalat tevékenységi köre a Ford személyautók, haszongépjárművek, városi terepjárók (SUV) és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók tervezése, gyártása, értékesítése, szervizelése és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. A Ford vezető szerepre törekszik az elektromos autók, az önvezető járművek és a mobilitás területén. A Ford mintegy 199.000 embert foglalkoztat világszerte. Amennyiben több információra van szüksége a Fordról, termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company vállalatról, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot.

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 67.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg.


Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Fitohorm Autóház

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Fitohorm Autóház