Törökországban akkumlátorcella gyártása

2023. 02. 21.


A Ford, az LG Energy és a Koç Holding vegyesvállalatot alapítanak akkumulátorcellák gyártására, mivel a Ford egyre több elektromos haszonjármű eladására készül Európában

2023. február 21. – A Ford Motor Company, az LG Energy Solution és a Koç Holding ma szándéknyilatkozatot írtak alá egy új vegyesvállalat alapításáról; a cél az európai régió egyik legnagyobb olyan üzemének felépítése, amely elektromos hajtású haszongépjárművekhez gyárt akkumulátorcellákat. A törökországi Ankara közelében megnyitandó üzem fontos szerepet játszik a Ford európai elektrifikációs terveiben.

Az új vegyesvállalat a Başkent ipari parkban működik majd; a projekt már megkezdődött, és az alapkőletételre még idén sor kerül. A tervek szerint 2026-ban indul a gyártás, amelynek során a három partnervállalat legalább 25 gigawattóra (GWh) éves kapacitással számol, de ez akár 45 GWh értékre is kibővíthető.

„A Ford továbbra is vezető szerepre törekszik az elektromos autók forradalmában, ezért egyre nagyobb intenzitással dolgozunk elektrifikációs terveinken. Teljesítjük azt a vállalásunkat, hogy az akkumulátorokat ugyanabban a régióban gyártjuk, ahol elektromos járműveink is készülnek; ehhez szilárd alapot teremt az LGES és a Koç Holding együttműködésével létrehozott vegyesvállalat,” mondta el Lisa Drake, a Ford EV Industrialization alelnöke.

A Ford már régóta együttműködik az LGES vállalattal és a Koç Holdinggal. A Ford és az LGES kapcsolata több mint egy évtizedre nyúlik vissza, amelynek egyik legutóbbi eredménye, hogy az LGES lengyelországi üzemében készült akkumulátorokat építik be a Ford Mustang Mach-E és E-Transit modellekbe. A Ford Motor Company és a Koç Holding pedig ennél is jóval hosszabb, közel száz éves közös múltra tekinthetnek vissza, amelynek egyik gyümölcse a több mint 60 éve alapított és rendkívül sikeres Ford Otosan vegyesvállalat.

„A Forddal ápolt hosszú távú üzleti kapcsolatunk alapja az az elkötelezettségünk, hogy páratlanul versenyképes termékek előállítására, stabil hozamokra és globális gyártási szakértelemre törekszünk,” nyilatkozta Youngsoo Kwon, az LG Energy Solution vezérigazgatója. „Most egyesítjük erőinket a Forddal és a törökországi Koç vállalattal, hogy piacvezető akkumulátor-technológiánkkal még inkább felgyorsítsuk az elektromos autókra történő átállást Európában, élére állva a fenntarthatóbb jövőt célzó globális kezdeményezéseknek.”

A Koç Holding közleményében ez áll: „Mélyen együtt érzünk a február 6-i szörnyű földrengés áldozataival. A Koç Csoport minden erőforrását latba veti hazánk megsegítésére. Meggyőződésünk, hogy az ehhez hasonló hatalmas beruházások fontos szerepet játszanak abban, hogy felülkerekedjünk a mostani nehéz időszak kihívásain. Ezt a beruházást két globális vállalattal közösen valósítjuk meg, amelyek jelentős versenyelőnyt biztosítanak Törökország számára az autóiparban. Szeretnénk részvétünket nyilvánítani egész nemzetünknek, és őszintén hisszük, hogy együttes erővel és szolidaritással átvészelhetjük ezeket a nehéz időket.”

Drake hozzátette: „Európa első számú haszongépjármű-márkájaként arra törekszünk, hogy vásárlóinknak a leghatékonyabb és leginnovatívabb autókat kínálhassuk, és hogy a Ford Pro szolgáltatásaival segítsünk felvirágoztatni vállalkozásukat. Az új akkumulátorgyártó vegyesvállalat kiváló példa arra, hogyan kamatoztatjuk üzletmenetünkben stratégiai kapcsolatainkat, minden érintett javára.”

2035-re a Ford kizárólag új generációs, zéró károsanyag-kibocsátású, hálózatba kapcsolható, kiváló szolgáltatásokat és ügyfélélményt kínáló elektromos haszonjárműveket és személyautókat forgalmaz majd Európában.

Az LGES működteti a világ legnagyobb akkumulátorgyártó hálózatát; a hat országban (Koreában, az Egyesült Államokban, Kínában, Lengyelországban, Indonéziában és Kanadában) található gyártólétesítmények teljes éves termelési kapacitása 200 GWh. Stabil termelésére és hatékony működésére alapozva az LGES elkötelezte magát amellett, hogy felgyorsítsa a tiszta energiára való átállást, amihez hatalmas befektetésekkel fejleszti az új generációs akkumulátor-technológiákat. A globális kereslet megugrásának köszönhetően a vállalat rendelésállománya 2022 végére elérte a 385 trillió koreai wont. Az LGES az idei év végéig 300 GWh-ra szeretné bővíteni globális termelési kapacitását.


Kapcsolat elérhetőség


A Ford Motor Company

A Ford Motor Company globális vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. A vállalat tevékenységi köre a Ford személyautók, haszongépjárművek, városi terepjárók (SUV) és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók tervezése, gyártása, értékesítése, szervizelése és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. A Ford vezető szerepre törekszik az elektromos autók, az önvezető járművek és a mobilitás területén. A Ford mintegy 199.000 embert foglalkoztat világszerte. Amennyiben több információra van szüksége a Fordról, termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company vállalatról, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot.

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 67.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg.


Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Fitohorm Autóház

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Fitohorm Autóház