Szeljük át Európát egy Mustang Mach-E-vel

Szeljük át Európát egy Mustang Mach-E-vel

2023. 06. 13.

Kár aggódni, hogy nekivághatunk-e egy hosszabb nyaralásnak az elektromos autónkkal. Lássuk, mit is jelent igazából egy Ford Mustang Mach-E 600 kilométeres hatótávolsága: például Horvátországba utazva hány helyen tölthetjük újra az akkut?

Szeljük át Európát egy Mustang Mach-E volánja mögött!

Kezdjük azzal: mit is tud pontosan a Mustang Mach-E akkumulátora? Tulajdonképpen bátran számolhatunk egy benzinmotoros autó hatótávolságával, hiszen az összkerékhajtású SUV-ban a nagyobb akkuval 540 kilométert tehetünk meg, míg egy hátsókerékhajtású változatban a bővített kapacitású akkumulátor nagyjából 610 kilométerre elég áramot tárol. Azért csak nagyjából, mert ez a távolság hosszabb és rövidebb is lehet attól függően, hogy:

 • milyen gyorsan autózunk,
 •  mekkorákat gyorsítunk, 
 • mekkorákat fékezünk, 
 • mennyire hűtjük vagy fűtjük a kabint, 
 • egyedül utazunk, vagy öten, 
 • rengeteg csomaggal.

Mustang Mach-E

Nézzünk egy kellemes túrát!

Tegyük fel, hogy a legközelebbi tengerpartra vágyunk, szóval irány Horvátország, pontosabban a festői Opatija! Ez Budapestről elindulva 515 kilométer autózást jelent, méghozzá autópálya-tempóval, ráadásul nemcsak sík vidéken, hiszen a Dinári-hegység szerpentinjein és hágóin is át kell kelnünk. És mivel nyaralni megyünk, meleg időben utazunk (legalábbis reméljük), szóval megy majd a légkondi, az autó pedig meg lesz pakolva utasokkal és mindenféle holmival. Erre szinte biztosan nem lesz elég egyetlen feltöltés, még a nagyobb akkuval sem – de miért is kellene egy lendülettel lenyomni ezt az utat?

Mach-E akkumulátor

 • Tervezzünk be egy rövid, 20 perces megállót 232 kilométernél, a letenyei határátkelőnél. Ennyi idő alatt az autópálya melletti MOL benzinkútnál majdnem 100 százalékra feltölthetjük az akkumulátort, miközben az utasaink elmehetnek a mosdóba, ihatnak egy üdítőt, és kicsit kinyújthatják a lábukat.
 • De akkor sincs gond, ha nem teljesen tele akkuval indultunk el otthonról, mert az M7-es magyar szakaszán több mint 10 töltőállomás vár minket az autópálya- pihenőkben, vagy a sztráda közvetlen közelében, szóval bárhol, bármikor megoldható a feltöltés. Ezeken a helyeken több szupergyors DC (egyenáramú) IONITY töltő is található, ahol 10 perc alatt 120 km megtételére elegendő áramot tölthetünk a Mach-E akkumulátorába.
 • Ha csak kevéssel a határ után szeretnénk tölteni, a 115 kilométeres Letenye-Zágráb szakaszon is számíthatunk legalább 10 állomásra, Zágrábban és környékén pedig szinte mindenhol találhatunk egy töltőpontot.
 • A Zágrábtól Opatijáig tartó út mentén körülbelül 10-20 kilométerenként akad egy töltőállomás, így még a sűrű nyári forgalomban is biztosan beállhatunk egy szabad helyre.
 • A Ford Pass Applikáció Inteligens Útvonaltervezőjével pedig már az utazás előtt megtervezhetjük, sőt optimalizálhatjuk (költség vagy idő szempontból) az utazásunkat.
 • Persze ha már a határnál megoldottuk a töltést, az Opatijáig hátralevő 289 kilométeren már megállás nélkül végigsuhanhatunk, a horvát szállásadó pedig biztosan tud ajánlani néhány töltőt a közvetlen közelben.

…és ha már ott vagyunk

 • Amikor Opatija környékén kirándulgatunk a családdal, bármerre is indulunk a partvidéken, 500-1000 méterenként találunk egy töltőpontot a strandok, éttermek és turistalátványosságok mellett.
 • Igazából a helyi töltőket az egész nyaralás során igazából csak egyszer-kétszer kell használnunk, hiszen a Mach-E 400-600 kilométeres hatótávolsága elég lesz egy sor rövidebb kiruccanásra. Valószínűleg csak a nyaralás utolsó napján kell beállni egy töltőállomásra, hogy tele akkuval vágjunk neki a hazafelé vezető útnak.

Hatótáv-sorozatunk következő részéből kiderül, mit hozhatunk ki a Mustang Mach-E akkumulátorából a hétköznapokban, és hogy milyen kellemesek a mindennapok egy elektromos autóval!

Kapcsolat elérhetőség

A Ford Motor Company

A Ford Motor Company globális vállalat, amelynek központja a Michigan állambeli Dearborn. A vállalat tevékenységi köre a Ford személyautók, haszongépjárművek, városi terepjárók (SUV) és elektromos hajtású autók, valamint a Lincoln luxusautók tervezése, gyártása, értékesítése, szervizelése és a velük kapcsolatos szolgáltatások biztosítása. A vállalat a Ford Motor Credit Company révén pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt. A Ford vezető szerepre törekszik az elektromos autók, az önvezető járművek és a mobilitás területén. A Ford mintegy 199.000 embert foglalkoztat világszerte. Amennyiben több információra van szüksége a Fordról, termékeiről vagy a Ford Motor Credit Company vállalatról, kérjük, keresse fel a www.corporate.ford.com vagy a www.ford.hu honlapot.

A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53.000 alkalmazottat, az összevont, illetve nem összevont közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 67.000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A Ford Motor Credit Company mellett a Ford Európa üzleti tevékenysége magában foglalja a Ford Ügyfélszolgálat és 24 gyártóüzem (16 saját tulajdonú vagy összevont közös vállalat és 8 nem összevont közös vállalkozás) működtetését. Az első Ford autókat 1903-ban szállították Európába – ugyanabban az évben, amikor a Ford Motor Companyt alapították. Az európai gyártás 1911-ben indult meg.


Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Fitohorm Autóház

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Fitohorm Autóház