Mustang az űrben

2014. 05. 27.
Legjobb tudomásunk szerint a görög mitológia szárnyas paripája, Pegazus sosem repült fel a világűrig – nem úgy, mint a Ford Mustang, ami a legfelső szférákat is meghódította.

Május 2-án San Francisco környékének Ford kereskedelmi igazgatója, Michael Sego, valamint a kaliforniai Big Valley Ford márkakereskedés vezetője, Steve Kubitz és még néhány barátjuk elsőként dokumentálhatta, amint egy Mustang elhagyja a Föld bolygó légkörét.

„Valami igazán egyedi dologgal akartuk emlékezetessé tenni a Mustang 50 évét és a vadonatúj, 2015-ös Mustang közelgő érkezését.” - meséli Sego. „A Mustang mindig az országutak hőse volt, de mi úgy döntöttünk, hogy most az égbolt felé nyitunk neki új utat.”

Az első Mustang fejlesztése 1961-ben kezdődött – ugyanabban az évben, amikor az asztronauták az első lépéseiket tették meg a világűr meghódítására, hogy végül majd leszállhassanak a Holdon. Azóta az űrhajósok folyamatosan tágítják az űrtudomány határait, ahogyan a Mustang is folyamatosan arra ösztönzi vezetőjét, hogy új meg új területeket fedezzen fel a vezetés élvezetében. Sego és a Big Valley Ford csapata nem találta praktikusnak, hogy rakétával lőjenek fel egy Mustangot, ezért az osztrák űrugrótól, Felix Baumgartnertől kölcsönözték ötletüket. 2012 októberében Baumgartner egy héliummal töltött léggömbbel emelt 39 ezer méter magasra egy kabint, majd abból kiugorva ejtőernyővel tért vissza a Földre. Sego és Kubitz is beszerzett egy nagy magasságú repülésre szolgáló meteorológiai léggömböt, és az alá függesztett doboz oldalához egy rudat erősítettek. A rúdra egy Revell Mustang modellt erősítettek (korábban ilyeneket árultak az autókiállításokon), mellé pedig beszereltek két kamerát, amelyek rögzítették a történteket: a Mustang űrutazása itt tekinthető meg.

74 perc múlva már fel is engedhették a léggömböt, ami 33 ezer méter magasra emelkedett. Ezután az autó és a szerelékdoboz – amiben egy GPS helymeghatározó jeladó is helyet kapott – visszaereszkedett, és hat órával a start után egy mezőn landolt, ahol az expedíció szervezői meg is találták. Miközben lefelé süllyedt a sztratoszférában, a világ egyetlen, űrutazásra merészkedő Mustangja ugyanolyan kontrollálhatatlan pörgésbe kezdett, mint amit annak idején Baumgartner is tapasztalt az ugrása során – és ami szerencsére megszűnt az atmoszférában, így az osztrák sportoló ki tudta nyitni az ernyőjét.

„Az elmúlt 50 év során több mint 9 millió Mustang készült, amelyek gyakorlatilag a világ minden tájára eljutottak.” – teszi hozzá Sego. „Izgatott minket a gondolat, hogy kedvenc autónkat új magasságokba emelhetjük, ha kilőjük a világűrbe.”


Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Fitohorm Autóház

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Fitohorm Autóház