Lehetséges, hogy az autója jobban szereti Önt, mint a párja?

2017. 05. 04.

2017. május 4. – Nem tűnik túl valószínűnek, hogy egy férfi beleszerethet a számítógépe intelligens operációs rendszerébe (még akkor sem, ha ez a rendszer Scarlett Johansson hangján szólal meg). Ám "A nő" című, 2013-as scifi-dráma mégis közelebb jár a valósághoz, mint gondolnánk.

Képzeljen el egy olyan partnert, aki minden kívánságát lesi: ételt rendel, ha Ön túl fáradt a főzéshez, a kedvenc zenéivel vidítja fel, ha rossz a kedve, és még a barátai szülinapjára is emlékszik. Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, ugye?

Ehhez nem is kell okvetlenül egy hús-vér partnert keresni, ugyanis a szakértők szerint az autóink hamarosan ilyenné válnak. Mivel 2022-re várhatóan majdnem minden új autóban lesz már hangvezérlés*, a következő logikus lépés, hogy e rendszerek a hanglejtés és arckifejezés alapján képesek lesznek előre megjósolni az autós kívánságait – vagyis megszületik az empatikus autó.



“Jó úton haladunk egy olyan jármű kifejlesztése felé, amely képes felvidítani, tanácsot adni, sőt akár ébren tartani minket egy hosszú úton,” vélekedett Fatima Vital, a Nuance Communications igazgatója. Ha valaki, hát ő igazán jártas a témában, hiszen a Ford Motor Company a Nuance vállalattal közösen fejlesztette ki fedélzeti csatlakozási rendszere, a SYNC 3 hangvezérlését.



A Ford SYNC 3 segítségével az amerikai autósok hamarosan az Amazon virtuális asszisztensével, Alexával is kapcsolatba léphetnek. A jövőbeli rendszerek alighanem személyi asszisztensként működnek majd, így akár időpontokat és találkozókat is képesek lesznek egyeztetni. A hangvezérlő rendszerek két éven belül olyan hasznos tanácsokkal és ötletekkel szolgálnak majd, mint hogy “Szeretne az édesanyjának virágot rendelni Anyák napjára?”, “Választhatok egy kevésbé zsúfolt, de lassabb útvonalat hazáig?” vagy “Lassan az utolsó darab is elfogy a kedvenc csokijából, és ebben az üzletben tartanak ilyet. Szeretne megállni, és bevásárolni?”

Amikor pedig Ön szívesebben maradna magára a gondolataival, az autó megtanulja felismerni ezeket a pillanatokat, és csendben marad. (Bár minden valódi partner ilyen jól rá tudna érezni erre…)

“Az olyan hangutasításokkal, mint az ‘Éhes vagyok’, vagy ‘Jó lenne egy kávé’ a SYNC 3 már most is közel jár ahhoz, hogy személyi asszisztensként működjön,” magyarázta el Mareike Sauer, a Ford Európa hangvezérlés-mérnöke. “Az autósok ma már egyre több európai nyelven is nemcsak saját anyanyelvükön és saját tájszólásukban beszélhetnek a rendszerhez, hanem saját szavaikat is használhatják, így a kommunikáció sokkal természetesebb.”

De vajon beleszeretünk-e a mesterséges intelligenciába, ahogy A nő című filmben is történt? “A fedélzeti rendszerek szinte minden helyzetet képesek lesznek átlátni, és emberi beavatkozás nélkül is tudnak majd tanulni. Ami a nyelvet illeti: biztos, hogy bőséges szókincsből gazdálkodnak majd, sőt akár maguk is elkezdhetnek szavakat és kifejezéseket alkotni,” mondta Dominic Watt, a York Egyetem nyelvi és lingvisztikai tanszékének adjunktusa. “S miközben a technológia egyre intelligensebbé válik, mi is hozzászokunk majd ahhoz, hogy úgy beszélgessünk a rendszerekkel, ahogyan embertársainkkal, a rendszerek pedig alkalmazkodni fognak hozzánk. De szerelmesek nem lesznek.”


Az Apple, az Apple CarPlay, az iPhone, a Apple Maps és a Siri az Apple Inc. bejegyzett védjegyei. Az Android Auto, a Google, a Google Play és más márkanevek a Google Inc. bejegyzett védjegyei.

Forrás: Ford Sajtószoba

Márkakereskedés hírei

Aktuális ajánlatok

Legfrissebb akciók Fitohorm Autóház

Márkakereskedés hírei

Legfrissebb hírek Fitohorm Autóház